Kája Mařík
Uvod > Román > Rozpíčky

Rozpíčky

recept sestavila Marie Šlapetová (citujeme z knihy„Kája Mařík, skutečnost nebo legenda?“):

„Vycházela jsem z popisu rozpíčků v knize: jako talířek velké, uvnitř švestková povidla a křupaly jako lískový oříšek. Zaděláme tužší těsto z 35 dkg hladké mouky, 10 dkg tuku, 1 žloutku, s troškou soli a kváskem z 8 lžic mléka, 2 kostek cukru a 2 dkg droždí. Těsto dobře vypracujeme a vyválíme z něj 8 kulatých placek, pokud možno stejných. Na polovinu z nich natřeme povidla vylepšená trochou skořice a vanilkového cukru, okraje potřeme bílkem - to proto, aby se nám ty zbylé placky dobře přilepily na ty naplněné. Okraje pevně přitiskneme, aby se nám rozpíčky při pečení neotevřely. Necháme chvíli kynout, povrch potřeme vejcem a pečeme do červena, během pečení žár zmírníme. Chutnají báječně, jsou levné – vždyť je pekla maminka hajná – a křupají jako oříšky.”

Tolik kniha. Musím se přiznat, že se mi to těsto zdálo tuhé moc, takže jsem přidala trochu mléka a nechala kynout asi 1/2 hod i před vyválením a pak i po naplnění. (22. 3. 2007, tyna).

Další recept jsme získali v časopisu Zahrádkář (leden 2013):